groene energie ?

Groene energie is energie dat opgewekt is uit duurzame energiebronnen. Dit betekent dat je niks hoeft af te pakken van de aarde. Je beschadigt dan niks van de aarde. Je hebt verschillende manieren om groene energie op te wekken. Een voorbeeld hiervan is zonne-energie. Dit is energie die je krijgt van de zonnestralen. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor het warme water in je huis of voor de elektriciteit in huis. 

zonne-energie

Om elektriciteit van zonlicht op te vangen gebruiken we zonnepanelen. Je ziet ze veel op daken, bij lantaarnpalen en misschien heb je zelf ook wel speelgoed of een oplader met een zonnepaneeltje. Zonnepanelen bestaan uit rijen zonnecellen. Als er licht op de zonnecel schijnt gaat er een elektrische stroom lopen. 

Zonnecollectoren zijn wat anders dan zonnepanelen. Zonnecollectoren liggen ook op het dak en leveren geen elektriciteit maar warmte. Meestal verwarmen ze water voor een zwembad, huis of warmtepomp.

warmtepomp

Een warmtepomp haalt de energie uit de lucht, de grond of het water. Deze energie wordt door de warmtepomp omgezet in warmte. Deze warmte gaat naar de vloerverwarming of radiatoren in huis. Ook kan de warmtepomp deze energie, in de zomer gebruiken om de vloerverwarming of radiatoren koud te laten worden. Dan wordt het lekker koel in huis. 

meer groene energie

Groene energie kun je ook maken van wind. De wind zorgt ervoor dat de wieken gaan draaien. De wind wordt door het motortje achter de wieken, omgezet in elektriciteit. Ook kun je elektriciteit uit afval halen. De warmte die vrij komt bij de verbranding wordt gebruikt om stroom te maken. Zo zijn er nog veel meer manieren om groene energie op te wekken. 

Maak nu je eigen zonnemolen! Klik op deze link om te zien hoe jij je eigen zonnemolen kunt maken.