De verzamelnaam voor energiedaken is zonthermische daken. Dit is een soort van zonnecollector op het dak. Er zijn diverse uitvoeringen beschikbaar. De temperatuur die van zo’n dak komt ligt tussen de 30 en 50 °C met een maximum van 70 °C in de maand juni/juli. Het kan onder de dakbedekking gemaakt worden met slangen en aluminium platen. Alsof het een soort vloerverwarming is. Per vierkante meter is dit goedkoper dan een gewone zonnecollector van koperen plaat met glas.
Zonthermische daken zijn uitermate geschikt om bronnen van warmtepompinstallaties op te warmen. Het grote voordeel van het opwarmen van bronnen is dat de warmtepomp een hoger rendement heeft. Dat wil zeggen dat het voor een warmtepomp veel efficiënter is om van 10 °C 35 °C te maken dan om van bijvoorbeeld van 0 °C 35 °C te maken.
Grote systemen
Bij de Warmte Koude Opslag kan in de zomer de warme bron verder opgewarmd worden dan normaal. Hierdoor wordt de warme bron geen 18 °C maar 25 °C en met de nieuwe wetgeving mag dit zelfs naar 30 °C opgewarmd worden. Verder is het een eis bij grote WKO-systemen dat de warmte die men onttrekt in de winter er ook weer in terug wordt gestopt in de zomer. Dit noemen we het in balans brengen van de bronnen.
Kleine systemen
Bij gesloten bronnen kan de koude temperatuur van de bron, die rond de 5 °C ligt, makkelijk worden opgewarmd tot 10 °C. Als er geen koeling nodig is en het zonthermische dak of de zonnecollector groot genoeg is kan dit zelfs worden opgewarmd tot temperaturen boven de 15 °C. Dit komt het rendement van het gehele systeem zeer ten goede.
Warm water boiler
Wanneer er veel warm water wordt gebruikt voor douchen, schoonmaken of voor voeding enz. kan het zonthermische dak ook goed gebruikt worden met een extra voorschakelboiler om het koude drinkwater voor te verwarmen. Dit systeem kan eenvoudig aangesloten worden op de bestaande warmwaterinstallatie.
Er zijn dus tal van goede mogelijkheden en combinaties mogelijk om warmtepompinstallaties te combineren met zonthermische daken of zonnecollectoren. Ecensy is niet gebonden aan een merk en kan dus onafhankelijk advies geven, berekeningen maken, een ontwerp maken en eventueel installeren. Neem hiervoor contact op met Bram Grabijn.