Een WKO (Warmte Koude Opslag) wordt vanwege het grote kostenplaatje bijna nooit gebruikt voor maar één woning. Wel is dit een goeie oplossing voor bijvoorbeeld een collectieve bron in een woonwijk of voor grote gebouwen. Bij een WKO-installatie zijn de hoofdelementen een warmtepomp en twee open bronnen.
Een WKO-installatie is een technisch hoogstandje en wordt vaak gebruikt bij gebouwen groter dan 3.500m2. Het is geen standaard te installeren product. Een WKO-installatie wordt vaak tegen een te hoge prijs aangeboden omdat dit maatwerk is. Ecensy heeft mogelijkheden om op een goedkopere manier een WKO-installatie te realiseren terwijl er geen afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit of de energiebesparing. Daardoor kan Ecensy een WKO al rendabel maken voor gebouwen vanaf 2.000 m2 waarbij koeling gewenst is.
Hoe werkt een Warmte Koude Opslag installatie?
Er worden in de bodem twee bronnen geslagen. Een van de bronnen is bestemd om koude op te slaan, de andere is bestemd om warmte op te slaan. De gemiddelde bodemwarmte in Nederland is 12° C.
In de zomer wordt het gebouw gekoeld met het water dat is opgeslagen in de koude bron (12 °C). De koude gaat door het gebouw heen, waardoor dit afkoelt, en komt uit het gebouw met een temperatuur van ca. 20 °C. Dit opgewarmde water wordt in de warme bron opgeslagen. Na de zomer, wanneer het gebouw verwarmd dient te worden, wordt de warme bron gebruikt. Het water in deze bron, dat nu ca. 18 °C is (iets afgekoeld door de tijd) wordt opgepompt. De warmtepomp gebruikt deze temperatuur van 18 °C om ca. 45 °C water te maken, waarmee het gebouw wordt verwarmd. Het gebouw is zodanig ingericht, zoals met vloerverwarming, dat het geschikt is om het met deze lage temperaturen volledig warm te krijgen. Er is dus geen sprake van comfortverlies, maar zelfs van comfortverbetering.
Door het proces van de opwarming van de temperatuur door de warmtepomp, onttrekt de warmtepomp energie uit de aangeleverde 18 °C. Hierdoor ontstaat een koudestroom, die terug wordt gevoerd naar de koude bron. Deze koude heeft op dat moment een temperatuur van ca. 7 °C dat in de koude bron aanwezig blijft. Zodra de zomer weer aanbreekt is nu de koude bron voorzien van 7 °C water, wat voor een nog betere koeling zorgt.
Het systeem draait zich dus regelmatig in het jaar om. Niet alleen per seizoenen, maar ook gedurende de dag. Er kan ’s ochtends sprake zijn van verwarming en ’s middags van koeling.
Uiteraard is het belangrijk dat dit zo economisch mogelijk ingeregeld wordt, een kunde die Ecensy al jaren bezit.
Om te kijken of uw gebouw geschikt is voor een WKO-installatie kan Ecensy een WKO-proef voor u doen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met onze engineer Bram Grabijn. Hij zal ter plaatse de situatie komen opnemen en kan u door middel van een globale engineering de diverse opties voorrekenen. De kosten voor deze globale engineering zijn afhankelijk van de grootte van het pand. Met het adviesrapport dat volgt uit de globale engineering kunt u zelf dan een bewuste keuze maken met betrekking tot de investering en het duurzaamheidsgehalte.
Neem contact met ons op via 088 50 179 00 of via info@ecensy.eu.